Katia Eder

0
Your Cart

Om

Hej och välkommen på hemsidan,

mitt namn är Katia Eder, kvinnan bakom Bloms Keramik.

Krukmakarhantverket fick jag lära mig i Tyskland, där jag är född och uppvuxen.

Först var jag lärling i tre år, efter det har jag jobbat i fem år som gesäll i många olika verkstäder runtom i Tyskland.

2004 tog jag mästerbrevet, flyttade till Sverige 2006 och sedan 2011 driver jag Bloms Keramik.

Bloms heter den vackra lilla gården jag bor på, belägen mitt i Hälsingland bland världsarvsgårdar och skogar.

Stallet där Bloms-Martha en gång för länge sedan hade sina kor blev min verkstad, härbret blev keramik-butik.

Jag jobbar med olika stengodsleror, vit till mörk, fin till grov. Alstren drejas fritt eller modelleras. Mina glasyrer blandar jag själv, en del efter egna recept, andra har jag samlat på mig under åren. Bränningar görs i elugnen vid 1260°C. Den höga bränntemperaturen garanterar hög hållbarhet. Allt blir tätt, håller i diskmaskinen och mikron och kan användas i bakugnen. Trädgårdskeramiken blir frosttålig.

I min keramik vill jag ge rättvisa åt det levande materialet som jag jobbar med. Med hjälp av speciella tekniker uppstår intressanta ytor, glatta/råa, kantiga/mjuka. Krukmakarhantverket ger grunden till skapandet. Att följa leran, inte tappa bort funktionen som bruksgods kräver och får fram alster med personlighet är det jag strävar efter.

Bloms-Keramik är till för att användas och njutas av och det ska sprida lika mycket glädje i det dagliga bruket som jag har vid tillverkningen!